T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / ARSİN - Arsin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

AKRAN ZORBALIĞI

Pansiyon Tüm Öğrencilerimize Okulumuz Rehber Öğretmeni Ayşegül AYDIN YIĞICI tarafından  "AKRAN ZORBALIĞI" Konusunda  bir sunum gerçekleştirildi.

AKRAN ZORBALIĞI

Bir öğrencinin başka bir öğrenci ya da öğrenci grubu tarafından tekrarlı bir şekilde fiziksel, sözel, sosyal ya da siber olarak saldırgan, huzursuz edici, zarar verici davranışlara maruz kalmasıdır.

Zorba davranış gösteren ve zorbalığa uğrayan çocuk arasında güç eşitsizliği vardır. Genellikle zorba davranışlar uygulayan çocuk; yaşça daha büyük, fiziksel açıdan daha güçlü ya da sosyal olarak daha kalabalık bir gruptan olabilir. Akran zorbalığı, genel kanının aksine yalnızca fiziksel zorbalık şeklinde görülmez. Fiziksel zorbalık akran zorbalığı türlerinden sadece birisidir. Sözel ve sosyal zorbalık da sık karşılaşılan zorbalık türlerindendir. Bu noktada birbiriyle karıştırılan iki kavram olan akran çatışması ve akran zorbalığının farkını bilmek önemlidir:

10-10-202310-10-202310-10-202310-10-202310-10-2023

 

 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR


YANLIŞ

Zorbalık gençliğin doğal bir sürecidir, çocukları güçlendirir.

 

DOĞRU

Zorbalık doğal bir süreç değildir, karakter güçlendirmesiyle ilgisi yoktur. Zorbalığa maruz kalan çocuk sosyal ve duygusal açıdan zarar görür. Çocuğun kendisini yalnız hissetmesine, öz güveninin sarsılmasına ve depresyon yaşamasına sebep olabilir. Akran zorbalığına maruz kalmanın intihara kadar varan sonuçları olabilmektedir.

 

YANLIŞ

Zorbalık kendi haline bırakılırsa zamanla biter.

 

DOĞRU

Zorbalığı görmezden gelmek zorba davranışlarda bulunan kişiyi cesaretlendirir; zorbalık dozunu artırmasına neden olabilir.

 

YANLIŞ

Sadece oğlan çocuklar zorbalık yapar.

 

DOĞRU

Kız çocuklar da oğlan çocuklar da zorbalık yapar. Araştırmalar oğlanların daha çok fiziksel zorbalık yaptığını, kızların ise ağırlıklı olarak duygusal ve sosyal zorbalık yaptığını ortaya koymaktadır.

 

YANLIŞ

Fiziksel zorbalık dışında diğer zorbalık türleri o kadar da önemli değildir.

 

DOĞRU

Zorbalık denildiğinde yetişkinliklerin aklına çoğunlukla fiziksel zorbalık gelse de sözel (isim takma) ve sosyal (dışlama, dedikodu çıkarma vb.) zorbalık en sık karşılaşılan akran zorbalığı türlerindendir. Tüm zorbalık türleri çocuğun gelişimini olumsuz etkiler.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.10.2023 - Güncelleme: 10.10.2023 09:29 - Görüntülenme: 78
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
AKRAN ZORBALIĞI,